Γιατί δεν κάνει ο σκύλος να τρώει κόκαλα κοτόπουλου;

Όσο κι αν ο σκύλος σας εκλιπαρεί να του δώσετε τα κόκαλα κοτόπουλου που έχουν απομείνει στο τραπέζι, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ενδώσετε. Τα κόκαλα από κοτόπουλο σπάνε εύκολα, θρυμματίζονται, γεγονός που τα καθιστά πολύ επικίνδυνα για το σκυλί σας.

Γιατί τα κόκαλα κοτόπουλου είναι ακατάλληλα για τα σκυλιά;

Τα κόκαλα κοτόπουλου σπάνε πολύ εύκολα και προκαλούν βλάβη στο γαστρεντερικό σύστημα. Εκτός από αυτό όμως δημιουργούν τραύματα στο στόμα, τον οισοφάγο, το στομάχι και τα έντερα. Ως εκ τούτου αυτά τα τραύματα μπορεί να προκαλέσουν στον σκύλο τα εξής προβλήματα:

  • Πνιγμό
  • Εμετό
  • Διάρροια
  • Προβλήματα στην λειτουργία του εντέρου
  • Έλλειψη όρεξης

Τι να κάνεις αν ο σκύλος σου φάει κόκαλο κοτόπουλου

Είτε παρατηρήσετε εμφανή σημάδια προβλήματος, είτε όχι, εφόσον ο σκύλος σας καταπιεί κόκαλο κοτόπουλου θα πρέπει άμεσα να απευθυνθείτε σε κάποιον κτηνίατρο και να παρακολουθήσετε την πορεία του σκύλου σας τουλάχιστον για μια ημέρα. Εάν τώρα ο σκύλος εμφανίσει κατευθείαν συμπτώματα, θα πρέπει το συντομότερο να πάτε στον κοντινότερο κτηνίατρο. Προσπαθήστε, μέχρι να φτάσετε, να αφαιρέσετε το κόκαλο, εφόσον αυτό είναι εφικτό. Τα συμπτώματα που θα σας δείξουν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα μετά την κατάποση κόκαλου από κοτόπουλο είναι τα εξής:

  • Έντονη νευρικότητα
  • Σιελόρροια
  • Βήχας
  • Τρίψιμο προσώπου, στόματος

Εάν ο σκύλος κατάφερε να καταπιεί το κόκαλο, χωρίς να πνιγεί, τότε και πάλι δεν θα πρέπει να επαναπαυτείτε, γιατί αυτό παραμένει στο γαστρεντερικό σύστημα του σκύλου. Όσο περισσότερο μάλιστα μένει εκεί, τόσο μεγαλύτερη ζημιά μπορεί να δημιουργήσει. Για αυτό μην αναβάλλεται την επίσκεψη σας στον κτηνίατρο. Ο εντοπισμός των κόκαλων από τον κτηνίατρο είναι σχετικά εύκολη υπόθεση καθώς εκτός από την ακτινογραφία, ένα υπερηχογράφημα κοιλίας θα δείξει το κόκαλο. Ζητήστε από τον κτηνίατρο σας να ελέγξει για κόκαλα ή για άλλα ξένα σώματα που δημιουργούν πρόβλημα στον σκύλο σας, εάν υποψιαστείτε πως έχει καταπιεί τέτοια. Έλλειψη όρεξης αλλά και περιστασιακοί εμετοί είναι ενδεικτικά σημάδια για μια τέτοια κατάσταση.

Πως να τον αποτρέψεις από το να φάει κόκαλα κοτόπουλου

H απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι προφανής και φυσικά δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από το να απομακρύνεται από κοντά του όλα τα κόκαλα κοτόπουλου. Ακόμα η σωστή εκμάθηση των εντολών «’Αστο» μπορεί να φανούν καθοριστικές, όταν βρεθεί με ένα τέτοιο κόκαλο στο στόμα.

Πηγή: mypet.gr

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.