8 ασθένειες που μπορεί να κολλήσει ο σκύλος από τον άνθρωπο

Ποιος είναι ο πρώτος που έρχεται στο πλευρό σας όταν αισθάνεστε λυπημένοι ή άρρωστοι; Είναι πιθανότατα το γλυκό σας σκυλάκι που σας ανακουφίζει όταν το κρατάτε αγκαλιά. Όσο όμορφο και αν είναι αυτό το συναίσθημα, αποφύγετε τα πολλά φιλιά αν αισθάνεστε αδιάθετος. Ο σκύλος σας θα μπορούσε να κολλήσει από εσάς και να αρρωστήσει. Διαβάστε ποιες είναι οι ασθένειες που μπορείτε να μεταδώσετε στο σκύλο σας όταν είστε άρρωστοι και όχι μόνο.

01. Γρίπη

Εάν έχετε γρίπη και τον κολλήσετε, θα έχετε και οι δύο τα ίδια συμπτώματα. Θα πονάτε και θα έχετε αναπνευστικά προβλήματα όπως βήχα και φτέρνισμα. Όπως ο άνθρωπος έτσι και ο σκύλος χρειάζεται να τρέφεται με καλή διατροφή και να πίνει αρκετό νερό για να μην αφυδατωθεί. Αν δείτε ότι τα συμπτώματα δεν υποχωρούν τότε επικοινωνήσετε με έναν κτηνίατρο.

02. Δερματική λοίμωξη

Πρόκειται για μία λοίμωξη του δέρματος η οποία κολλάει όταν ο σκύλος σας τρίβει το πρόσωπό του στο μολυσμένο χέρι σας. Ο μύκητας εμφανίζεται ως ένα εξάνθημα στο δέρμα που μερικές φορές και μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει φαγούρα. Στην συνέχεια, δεν πρέπει να ξύνει την πληγή του, γιατί μπορεί να μεταδοθεί και σε άλλα σημεία του σώματος του.

03. Παρωτίτιδα ή Μαγουλάδες

Ναι, ο σκύλος σας μπορεί να κολλήσει την παρωτίτιδα από εσάς ή τα παιδιά σας. Θα εμφανίσει πυρετό, θα νιώθει αδιάθετος και θα έχει πρήξιμο των σιελογόνων αδένων. Εάν χρειαστεί θα ακολουθήσει φαρμακευτική αγωγή που θα σας το συστήσει ο κτηνίατρός σας.

04. Διάρροια

Εάν έχετε διάρροια, πρέπει να είστε προσεκτικοί με τη χρήση της τουαλέτας και να πλένετε καλά τα χέρια σας. Εάν ο σκύλος σας γλύφει τα χέρια σας μπορεί να αρρωστήσει. Μπορεί να το πάθετε και από μολυσμένο νερό. Οι στομαχικές διαταραχές και η διάρροια είναι τα κύρια συμπτώματα.

05. Σταφυλόκοκκο

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ναι μεν δεν είναι συνηθισμένο για έναν σκύλο να κολλήσει σταφυλόκοκκο από άνθρωπο, ωστόσο μπορεί και να συμβεί. Ο σκύλος σας μπορεί να πάρει το μικρόβιο γλείφοντας πάνω στη μολυσμένη πληγή σας. Γι΄αυτό πρέπει να κρατάτε το σκύλο σας σε απόσταση.

06. Φυματίωση

Συνήθως αυτός ο τύπος ασθένειας μπορεί να οφείλεται στην κατανάλωση μη παστεριωμένου γάλακτος αγελάδας ή από μολυσμένο νεκρό ζώο. Πολύ σπάνια μπορεί να κολλήσει από εσάς εάν είστε πολύ άρρωστος και βήχετε πάνω του. Επίσης, αν βήξετε στο χέρι σας και μετά το γλύψει σκύλος σας μπορεί να αρρωστήσει κι εκείνος.

07. Σαλμονέλα

Η σαλμονέλα είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που μεταδίδεται μέσω μη μαγειρεμένων, ωμών ή μολυσμένων τροφίμων. Δεν χρειάζεται να είναι από κρέας ή γαλακτοκομικά. Επίσης, το λίπασμα που χρησιμοποιείται σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να περιέχει σαλμονέλα. Τα συμπτώματα είναι διάρροια, μειωμένη ενέργεια, έμετος και μερικές φορές πυρετός. Γι΄αυτό πρέπει να πλένετε καλά τα χέρια σας για να μην μεταδώσετε ασθένειες, ούτε σε εσάς, ούτε στο σκύλο σας.

08. Καρκίνος του πνεύμονα

Το παθητικό κάπνισμα δεν είναι κακό μόνο για τους ανθρώπους αλλά και για τους σκύλους. Στην πραγματικότητα τα σκυλιά είναι πιο ευαίσθητα απ΄ότι οι άνθρωποι στο παθητικό κάπνισμα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να αρρωστήσουν.

mypet.gr

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.