
Οι άνθρωποι ταμπουρωμένοι μέσα στη διαμόρφωσή σας νομίζουν ότι σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι φωνάζουν τις γάτες κάνοντας “ψιψιψι”. Δεν είναι καθόλου έτσι. Σχεδόν σε κάθε χώρα υπάρχει και ένας διαφορετικός τρόπος για να καλέσεις τη γάτα. Πως προκύπτει το διαφορετικό κάλεσμα σε κάθε χώρα; Οι λόγοι ποικίλλουν.
Για παράδειγμα στην Ινδία οι άνθρωποι καλούν τις γάτες με το γνώριμο “μιάου μιάου”, ένα κάλεσμα αρκετά εύλογο αν αναλογιστείς ότι σε αυτή την περίπτωση σχεδόν αναπαράγονται οι φυσικοί ήχοι που οι ίδιες οι γάτες χρησιμοποιούν.
Στις χώρες της Ασίας όπου οι γλώσσες διαφέρουν πάρα πολύ από τις ευρωπαϊκές χρησιμοποιούνται πολύ ασυνήθιστα καλέσματα. Υποθέτω ότι στην Κύπρο ποτέ δεν θα φωνάζατε την γάτα σας με ένα “σου σου σου”. Ε λοιπόν στην Ιαπωνία έτσι ακριβώς τις καλούν.
Στις ΗΠΑ το κάλεσμα έχει ως εξής “Kitty, kitty, kitty”, δηλαδή χρησιμοποιούν για κάλεσμα την λέξη που συμβολίζει τη γάτα στα (αμερικάνικα) αγγλικά.
Πως εξηγούνται τα διαφορετικά καλέσματα στις διάφορες χώρες;
Από όλα αυτά καταλαβαίνουμε ότι οι γάτες σε κάθε χώρα προσαρμόζονται στα εκάστοτε καλέσματα. Μια γάτα στην Κύπρο, όταν συναναστρέφεται με ανθρώπους ακούει συνέχεια το κάλεσμα “ψι ψι ψι” και στη συνέχεια λαμβάνει ένα ωραιότατο γεύμα. Έτσι λοιπόν έχει μάθει να ανταποκρίνεται σε αυτό το ηχητικό κάλεσμα. Αντίστοιχη ανταπόκριση έχουν οι γάτες σε άλλα μέρη του κόσμου, στα εκάστοτε ηχητικά καλέσματα.
Μάλιστα είναι δυνατόν – αν το επιθυμείτε- να μάθετε στη γάτα σας να ανταποκρίνεται σε διάφορα ηχητικά καλέσματα (εντολές) χρησιμοποιώντας το παλιό καλό κόλπο της ανταμοιβής με μια λιχουδιά.
Για να δούμε όμως πως φωνάζουν τις γάτες σε διάφορες χώρες του κόσμου:
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τώρα όσον αφορά τις ίδιες τις γάτες, τα ηχητικά καλέσματα δεν φαίνεται να παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία τους, όσο άλλοι παράγοντες όπως για παράδειγμα οι μυρωδιές, οι φερομόνες κλπ.
Ωστόσο και οι γατούλες έχουν μια πλούσια παλέτα ήχων που χρησιμοποιούν στην επικοινωνία τους.
Πηγή: tsitsosthecat.gr
Be the first to comment