5 λόγοι γιατί οι γάτες αγαπούν τα ψηλά σημεία;

Αν είσαστε λίγο παρατηρητικοί, δεν μπορεί, θα έχετε όλοι σας παρατηρήσει τη γάτα σας να κάθεται σε διάφορα περίεργα σημεία που έχουν όλα ένα κοινό χαρακτηριστικό: βρίσκονται αρκετά ψηλά. Ένα ψυγείο, ο πάγκος της κουζίνας, ακόμη και … ένα κουρτινόξυλο είναι ιδανικό σημείο για να αράξει αναπαυτικά (;) η γατούλα σας και από εκεί να ατενίσει το σύμπαν! Αν και φαίνεται κάπως αλλόκοτη (στα μάτια σας) αυτή η συμπεριφορά, είναι κοινή σε όλες τις γάτες και είναι ενστικτώδης. Γιατί όμως αγαπάμε τόσο πολύ τα ψηλά σημεία;

1. H γάτα είναι θηρευτής

Ξέρετε εμείς οι γάτες έχουμε γραμμένο στο DNA μας το ενστικτο του θηρευτή και αυτό το ένστικτο δεν μπορεί να ελεγχθεί. Ως κλασσικοί θηρευτές λοιπόν αγαπάμε να καθόμαστε σε ψηλά σημεία ώστε να έχουμε εποπτειά του χώρου και αν υποπέσει στην αντίληψή μας καποια.. γαζέλα, να ορμήσουμε να την κατασπαράξουμε..

… TI;; Δεν κυκλοφορούν γαζέλες στο καθιστικό;;; Πως μπορείς να είσαι τόσο σίγουρος; Μωρέ εκεί θα κάτσω στα ψηλά και αν περάσει καμία θα την κατασπαράξω.

2. Η γάτα είναι εν δυνάμει θήραμα

Εκτός από το ένστικτο του θηρευτή η γάτα κουβαλάει και το ένστικτο του θηράματος. Πιο μεγάλα θηρία μπορουν να της επιτεθούν και να την κατασπαράξουν. Και η γάτα όταν βρεθεί στη θέση του θηράματος τι κάνει; Καλά το καταλάβατε, ανεβαίνει με τις εξαιρετικές ικανότητές της στην αναρρίχηση σε κάποιο δένδρο και γλιτώνει.

Το ρόλο του δένδρου μέσα στο σπίτι το παίζουν τα διάφορα ψηλά σημεία όπως το μια βιβλιοθήκη, ένα ψυγείο ή ένα κουρτινόξυλο! 

Άντε πάλι τα ίδια.. τι θα πει δεν υπάρχουν τσακάλια στο υπνοδωμάτιο;

3. Τα ψηλά σημεία προσφέρουν ζεστασιά στη γάτα

Ένας παράγοντας που συχνά ξεχνάμε είναι ότι ο ζεστός αέρας ανεβαίνει ψηλά, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία στα υψηλότερα τμήματα του σπιτιού να είναι ανεβασμένη σε σχέση με αυτή στα χαμηλότερα.

Και έχουμε κάνει πάρα πολλές φορές αναφορές στο γιατί η γάτα εκτιμάει τόσο πολύ την ζέστη. Κάντε κλικ στην εικόνα αν θέλετε να ξαναθυμηθειτε τους λόγους που η γάτα λατρεύει την ζέστη:

4. Τα ψηλά σημεία υπονοούν αυξημένο στάτους

Σε περίπτωση που περισσότερες από μια γάτες συμβιώνουν το να βρίσκεται μια γάτα σε ψηλότερη επιφάνεια από μια άλη είναι ένας δείκτης ιεραρχίας, κοινωνικού στάτους και μάλιστα χωρίς να χρειαστεί να γίνουν συμπλοκές για να το κατακτήσεις αυτό. 

Η προκληση κρύβεται στο ότι δεν υπάρχει σταθερότητα. Η γάτα που βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο τώρα, μπορεί σε μια άλλη κατάσταση να βρεθεί σε ένα χαμηλότερο. Αυτό καθορίζεται από διάφορους παράγοντες όπως ποιες άλλες γάτες βρίσκονται στο χώρο, την κατάσταση της υγείας του εκάστοτε ζώου και την παρουσία τροφή στο χώρο. 

5. Τα ψηλά σημεία ξυπνάνε τη διάθεση της γάτας για διασκέδαση

Μια από τις μάστιγες που βασανίζει τις γάτες που ζουν μέσα στο σπίτι είναι το δίχως άλλος η βαρεμάρα που εκτός των άλλων προκαλεί και προβλήματα στην υγεία της γάτας, όπως παχυσαρκία. Τα ψηλά σημεία εμπνέουν την γάτα για άλματα, για αναρρίχηση, διαδικασίες αρκετά διασκεδαστικές για τη γατούλα σας. Άλλωστε το αγνάντεμα στο περβάζι ενος παραθύρο, ή σε ένα γατόδενδρο που βλεπει σε ένα παράθυρο μπορεί να προσφέρει στη γάτα γερή δόση ψυχαγωγίας μέσω του κουτσομπολιου σε σχέση με τον έξω κόσμο και της παρακολούθησης πουλιών, εντόμων κλπ.

Πως μπορείτε να αξιοποιήσετε τα ψηλά σημεία προς όφελος της γάτας σας

Οι παραπάνω παράγονες που οδηγούν τη γάτα να σκαρφαλώνει σε ψηλά σημεία δείχνουν ξεκάθαρα ότι όταν η γάτα βρίσκεται εκεί νιώθει καλά. Αν η γατούλα σας αντιμετωπίζει προβλήματα στρες ή κατάθλιψης ενθαρρύνετέ την να ανεβαίνει σε τέτοια ψηλά σημεία και μάλιστα τοποθετήστε εκεί μικρά ονυχοδρόμια ώστε να μπορεί να κάνει τα νύχια της. 

Με αυτό τον τρόπο η γάτα συνδυάζει δύο σε ένα: την αγχολυτική επίδραση του ψηλού σημείου με την επίσης αγχολυτική επίδραση του να κάνει τα νύχια της. Το στρες ειναι η βασικότερη αιτία για πολλές συμπεριφορές της γάτας που βάζουν τη σχέση σας σε κινδύνους, οπότε αξιοποιήσετε αυτό το τιπ για να την βοηθήσετε να το ξεπεράσει.

Έξυπνες ιδέες για να προσφέρετε στη γάτα σας τα καλύτερα ψηλά σημεία

Σε πρώτη φάση να σας παροτρύνω να μην δίνετε  πολύ σημασία αν η γάτα σας σκαρφαλώνει από μόνη της στα ήδη υπάρχοντα ψηλά σημεία του σπιτιού, όπως μια βιβλιοθήκη ή τα παράθυρα του σπιτιού (ή ο πάγκος της κουζίνας ή το τραπέζι). Αφήστε τους μάλιστα ανοιχτές τις διόδους ώστε να μπορούν να σκαρφαλώνουν όποτε επιθυμούν.

Κατά τα άλλα μπορείτε να προσαρμόσετε ραφάκια πάνω σε καλοριφέρ ή στους τοίχους, ή και στα παράθυρα, λαμβάνοντας υπόψιν τη δυνατότητα για τη γάτα να προσεγγίσει αυτά τα σημεία και την σταθερότητα αυτών των επιλογών.

Όσον αφορά τα ψηλά σημεία να είστε όσο πιο ανοιχτοχέρηδες γίνεται! Η γατούλα σας θα σας ευγνωμονεί γι’ αυτό!

Πηγή: tsitsosthecat

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.