10 ανθρώπινες συνήθειες που εκνευρίζουν τον σκύλο μας

Κάποια πράγματα που ενοχλούν τα σκυλιά είναι πασιφανή και μπορούμε να τα καταλάβουμε εύκολα: κάποια σκυλιά δεν αντέχουν το μπάνιο, άλλα δεν μπορούν να τους κόβεις τα νύχια, τα περισσότερα φοβούνται τον κτηνίατρο. Ακόμα και τα πιο ήρεμα σκυλιά όμως θεωρούν κάποιες συνήθειές μας εκνευριστικές και ενώ δεν είναι όλα τα σκυλιά ίδια, μπορούμε να έχουμε υπόψη μας κάποια πράγματα που ενδεχομένως να προκαλούν ενόχληση:

Αγκαλιές

Η φωτογραφία ενός ανθρώπου να αγκαλιάζει έναν σκύλο είναι πολύ όμορφη αλλά η πραγματικότητα πίσω από αυτή τη φωτογραφία δεν είναι τόσο χαριτωμένη. Στα περισσότερα σκυλιά δεν αρέσουν οι αγκαλιές και το να βάζεις τα χέρια σου γύρω από το σώμα ή το κεφάλι τους μπορεί να εκληφθεί και ως απειλή. Μπορεί να τις ανέχονται από ανθρώπους που γνωρίζουν και με τους οποίους είναι εξοικειωμένοι, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι τους αρέσουν κιόλας! Δεν είναι ένδειξη αγάπης όπως είναι για εμάς, αλλά υπερβολική παραβίαση χώρου.

Αν θέλετε να χουχουλιάσετε με τον σκύλο σας, κάντε το καλύτερα με τους δικούς του όρους. Αφήστε τον να σας πλησιάσει και να σας το ζητήσει ο ίδιος και χαϊδέψτε τον στην πλάτη και στο στήθος. Αν δεν γνωρίζετε τον σκύλο, μην βάλετε τα χέρια σας γύρω του και σεβαστείτε τα όριά του. Δώστε προσοχή στη γλώσσα σώματος του σκύλου για να καταλάβετε πώς νιώθει όταν προσπαθείτε να τον αγκαλιάσετε. Το γύρισμα του βλέμματος, η απομάκρυνση του σώματος, το χασμουρητό, το νευρικό γλείψιμο των χειλιών του… αυτά είναι μερικά από τα σημάδια που δείχνουν ότι ο σκύλος νιώθει ενόχληση και δεν θέλει να τον αγκαλιάζετε.

Πλησίασμα προσώπου, απότομες κινήσεις

Στα σκυλιά δεν αρέσει να πλησιάζουμε το πρόσωπό μας στο πρόσωπό τους ή να τους κοιτάμε απευθείας στα μάτια. Δεν τους αρέσει να πηγαίνουμε με φόρα προς το μέρος τους, ενοχλούνται όταν κάποιος πηγαίνει απότομα από πάνω τους και προσπαθεί να τα χαϊδέψει, ειδικά αν αυτές οι κινήσεις γίνονται από άγνωστο άνθρωπο. Αν έχετε σκύλο και πρέπει να κάνετε κάποια πράγματα για το καλό του, όπως να του καθαρίσετε τα αυτιά ή να του πλύνετε τα δόντια, προτιμήστε να το κάνετε με τον ρυθμό του, επιβραβεύοντας με λιχουδιές, και να απομακρύνεστε κάθε φορά που δείχνει σημάδια φόβου ή άγχους ή επιθετικότητας φυσικά!

Βιαστικές βόλτες

Τα σκυλιά απολαμβάνουν τις βόλτες όχι μόνο για την άσκηση αλλά και γιατί είναι ο τρόπος τους να εξερευνούν τον κόσμο. Τα σκυλιά εξερευνούν γύρω τους κυρίως μέσω της οσμής και μετά με τις άλλες αισθήσεις. Δεν έχει κανένα νόημα για τον σκύλο εάν, όταν τον βγάζετε βόλτα, τον τραβάτε βιαστικά και δεν τον αφήνετε να σταματάει και να μυρίζει στα σημεία που θέλει. Να θυμάστε ότι η βόλτα είναι για τον σκύλο και πρέπει να του δίνετε το χρόνο και το χώρο για να εξερευνήσει!

Έλλειψη ρουτίνας και κανόνων

Κάποιοι μπορεί να παραξενευτούν από αυτό, αλλά τα σκυλιά χρειάζονται ρουτίνα, χρειάζονται πρόγραμμα και χρειάζονται να έχουν κανόνες. Αν το σκυλί σας είναι ατίθασο ή συμπεριφέρεται άσχημα είναι γιατί δεν του έχετε μάθει τους κανόνες και τα όρια του σπιτιού σας. Η εκπαίδευση είναι σημαντική για το σκυλί αλλά εξίσου σημαντικό είναι και το πρόγραμμα. Πρόγραμμα στο τάισμα, στη βόλτα, στην εκπαίδευση. Το πρόγραμμα κάνει τα πράγματα πιο προβλέψιμα για τον σκύλο και μπορεί πραγματικά να ενισχύσει και την αυτοπεποίθησή του!

Φωνές και τιμωρία

Σε κανέναν δεν αρέσουν οι φωνές και η τιμωρία – και ειδικά η σωματική. Τα σκυλιά δεν καταλαβαίνουν τη γλώσσα μας αλλά αναγνωρίζουν τα συναισθήματά μας, τη γλώσσα του σώματος και τον τόνο της φωνής. Με το να φωνάζουμε και να εκφοβίζουμε το σκύλο μας, δεν τον «κερδίζουμε» ούτε τον μαθαίνουμε να μας σέβεται. Η τιμωρία καταστρέφει τη σχέση μας μαζί του. Καλύτερα να προσπαθούμε να του δείξουμε τι είναι αυτό που θέλουμε χρησιμοποιώντας επιβράβευση.

Ντύσιμο

Εκτός αν το σκυλί σας έχει συνηθίσει από κουτάβι να το ντύνετε, το πιο πιθανό είναι ότι δεν νιώθει άνετα όταν του φοράτε ρούχα. Δεν είναι φυσικό για τα σκυλιά να φοράνε ρούχα, δεν τους αρέσει να φοράνε πράγματα στο κεφάλι και στα πόδια τους. Οπότε, πριν ντύσετε τον σκύλο σας, δείτε πρώτα πώς νιώθει και σκεφτείτε πόσο σημαντικό ή απαραίτητο είναι να τον ντύσετε.

Έντονα αρώματα

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα σκυλιά μπορούν να μυρίσουν έως και 100.000 φορές καλύτερα από εμάς και, όπως προαναφέραμε, η οσμή είναι η κυρίαρχη αίσθηση με την οποία εξερευνούν το περιβάλλον τους. Τα έντονα όμως αρώματα που περιέχουν και χημικές ουσίες μπορεί να γίνουν πολύ ενοχλητικά για τα σκυλιά. Οπότε, εάν χρειαστεί να ψεκάσετε ένα σπρέι στον σκύλο για ιατρικούς σκοπούς, σίγουρα αποφύγετε το πρόσωπό του ή ακόμα καλύτερα ψεκάστε ένα κομμάτι ύφασμα και μετά περάστε το πάνω από το τρίχωμα του σκύλου. Όταν χρησιμοποιείτε οι ίδιοι προϊόντα, όπως αποσμητικό ή άρωμα, φροντίστε να το κάνετε μακριά από τον σκύλο.

Απομόνωση

Τα σκυλιά είναι κοινωνικά πλάσματα και τους αρέσει να έχουν παρέα. Κάποια θέλουν την παρουσία ενός άλλου σκύλου αλλά τα περισσότερα θέλουν την ανθρώπινη συντροφιά. Κάποια σκυλιά έχουν τόσο έντονη ανάγκη την παρουσία του ανθρώπου τους που φοβούνται όταν μένουν μόνα και έχουν άγχος αποχωρισμού. Επειδή όμως η ζωή μας είναι έτσι διαμορφωμένη που δεν μπορούμε να είμαστε όλη μέρα με τον πιστό μας φίλο, φροντίστε όταν είστε σπίτι να ασχολείστε μαζί του, να περνάτε χρόνο παίζοντας ή εκπαιδεύοντας και δημιουργώντας μια σχέση εμπιστοσύνης. Τηρήστε το πρόγραμμα και προσφέρετε στον σκύλο σας σωματική και νοητική εκτόνωση.

Πιέζοντας καταστάσεις

Όσοι έχουμε σκύλο έχουμε βρεθεί σε κατάσταση που ο σκύλος μας αρνείται πεισματικά να κάνει κάτι: μπορεί να είναι το να μπει στην μπανιέρα, το να μπει στο κτηνιατρείο, να ανέβει στο αυτοκίνητο ή μια σκάλα ή να περάσει από κάποιον δρόμο. Οι περισσότερες από αυτές τις συμπεριφορές είναι αποτέλεσμα φόβου. Αν πιέσουμε τον σκύλο τη στιγμή που μας δείχνει ότι δε νιώθει άνετα, θα τον βάλουμε σε μια κατάσταση υπερβολικού άγχους, η οποία δεν αποδίδει πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η πιο ασφαλής και καλή μέθοδος είναι να μην πιέσουμε την κατάσταση και να δώσουμε χρόνο στον σκύλο να ηρεμήσει και να του παρουσιάζουμε το ερέθισμα σε τέτοια απόσταση και για τόση ώρα ώστε να συνηθίσει χωρίς να περάσουμε το όριό του.

Ο δικός μας εκνευρισμός

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, τα σκυλιά μας είναι ραντάρ των συναισθημάτων μας. Σίγουρα δεν μπορούμε να είμαστε συνέχεια χαρούμενοι και χαλαροί – θα υπάρξουν περίοδοι άγχους, στενοχώριας ή ακόμα και θλίψης. Κάποια σκυλιά διαβάζοντας αυτά τα συναισθήματά μας μπορεί ακόμα και να αρρωστήσουν ενώ κάποια μπορεί να επιδείξουν ασυνήθιστη συμπεριφορά. Θα πρέπει να προσπαθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο να έχουμε μια ήρεμη ατμόσφαιρα στο σπίτι και να διατηρούμε τη ρουτίνα που τόσο αγαπάει ο σκύλος μας! Άλλωστε τα σκυλιά είναι απίστευτα στη συναισθηματική στήριξη και, αν τους δώσουμε την ευκαιρία, μπορούν να μας κάνουν να αισθανθούμε πολύ καλύτερα σε μια δύσκολη στιγμή.

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.