10 εύκολα αναγνωρίσιμα σημάδια ότι ο σκύλος ή η γάτα σας χρειάζεται βοήθεια.

Ακριβώς επειδή τα κατοικίδια ζώα μας δεν μπορούν προφορικά να πουν ότι κάτι δεν πάει καλά, δεν σημαίνει ότι δεν προσπαθούν να μας το πουν με άλλους τρόπους.

Σαν υπεύθυνοι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, είναι δουλειά μας να δώσουμε προσοχή στο τι προσπαθούν να μας πουν για την υγεία και την άνεση τους.

Ευτυχώς, υπάρχουν ορισμένα σημάδια που δείχνουν όταν ένα κατοικίδιο ζώο είναι άρρωστο ή πονάει. Άλλοι πόνοι είναι σοβαροί και άλλοι λιγότερο και οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές, αλλά η γνώση ότι υπάρχει ένα πρόβλημα μπορεί να μας βοηθήσει να βρούμε την πηγή, το συντομότερο δυνατόν και να γίνει ο υπέροχος τριχωτός φίλος μας γρήγορα καλά.

Δείτε παρακάτω έναν κατάλογο με σημάδια που μπορείτε εύκολα να εντοπίσετε στο κατοικίδιό σας και που σας πληροφορούν ότι πονάει.

Έχετε παρατηρήσει ποτέ την γάτα ή το σκύλο σας να παρουσιάζει οποιαδήποτε από αυτές τις συμπεριφορές; Τι κάνει το κατοικίδιο ζώο σας όταν αυτός ή αυτή βιώνει πόνο;

Κρύβεται

Μια αλάνθαστη ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά είναι όταν το κατοικίδιο ζώο σας ξαφνικά κρύβεται από εσάς.

Εάν η γάτα ή το σκυλί σας είναι γενικά ένα κοινωνικό ζώο και έχει γίνει αντικοινωνικό τελευταία, μπορεί να πρέπει να το εξετάσετε για σημεία πόνου ή τραυματισμού.

Ή ακόμα καλύτερα,μια επίσκεψη στο ιατρείο του κτηνιάτρου μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε την πηγή αυτής της περίεργης συμπεριφοράς.

Μάζεμα

Το Preventive Vet επισημαίνει ότι οι αλλαγές στη στάση του κατοικίδιου ζώου σας θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι είναι σε μεγάλο πόνο.

Αυτές οι αλλαγές μπορεί να είναι αρκετά προφανείς, αλλά μπορούν επίσης να είναι ανεπαίσθητες, ‘παίρνοντας το σχήμα ενός τόξου ή γέρνοντας προς τα πίσω ή έχει την ουρά κατεβασμένη ή ανάμεσα στα πόδια.’

Γλύψιμο

Είναι δύσκολο να πει κανείς εάν μια γάτα ή σκύλος γλείφει περισσότερο από συνήθεια.

Ωστόσο, σύμφωνα με το PetMD, ένα κατοικίδιο ζώο όταν πονάει,γλύφει το συγκεκριμένο μέρος του σώματος επανειλημμένα.

Αν παρατηρήσετε ότι ξαφνικά γλείφει μια ορισμένη περιοχή στο πόδι ή το σώμα ξανά και ξανά, θα πρέπει πιθανώς να το ελέγξετε.

Λαχάνιασμα

Κάθε ιδιοκτήτης σκύλου θα πει ότι το λαχάνιασμα είναι μια απόλυτα φυσιολογική συμπεριφορά, ιδιαίτερα μετά από μια περίοδο άσκησης.

Όμως, σύμφωνα με το I Heart Dogs, ‘Εάν παρατηρήσετε να ανασαίνει βαριά ξαφνικά από το πουθενά, θα μπορούσε να είναι το στρες που το προκαλεί.

‘Αυτό το άγχος θα μπορούσε να προκληθεί από τον πόνο που νιώθει το κατοικίδιο ζώο σας.’

Γρύλισμα

Για πολλούς ιδιοκτήτες, το γρύλισμα ή σφύριγμα είναι το πιο προφανές σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά.

Ένα κατοικίδιο ζώο όταν πονάει θα επιτεθεί ακόμη και στον ιδιοκτήτη του που αγαπά και νοιάζεται τόσο πολύ.

Μην πάρετε αυτό το γρύλισμα κατάκαρδα, αλλά μάλλον να φτάσετε στην ρίζα του προβλήματος αναζητώντας ιατρική βοήθεια αμέσως.

Κουτσαίνει

Ακριβώς όπως και με τους ανθρώπους, ένα τραυματισμένο πόδι μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που το ζώο σας περπατά και κινείται.

Σύμφωνα με το Bark Post, ‘όταν κουτσαίνει ή βασίζεται περισσότερο σε ένα πόδι παρά σε κάποιο άλλο, είναι μια καλή ένδειξη ότι κάτι πονάει το κατοικίδιο ζώο σας.’

Είτε πρόκειται για κάτι μικρό ή μεγάλο, είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε τον πόνο αμέσως.

Τεντώνεται

Δίνοντας προσοχή στις συνήθειες της τουαλέτας του κατοικίδιου ζώου σας μπορεί επίσης να καταλάβετε τυχόν επώδυνα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν.

Εάν παρατηρήσετε τη γάτα ή το σκύλο σας ξαφνικά να τεντώνεται και να προσπαθεί για  την τουαλέτα του, μπορεί να υπάρχουν κάποιες επώδυνες εσωτερικές αναταραχές και θα πρέπει να πάτε στον κτηνίατρο σας.

Επίσης, αν φαίνεται ότι αγωνίζονται να καθίσουν στα πίσω πόδια ή να σηκώσουν το πόδι, μπορεί να έχουν κάποιον τραυματισμό που να χρειάζεται να προσέξετε.

Πρήξιμο

Κάθε φορά που ένα άτομο βιώνει ανώμαλη διόγκωση στο σώμα του,αμέσως το παρακολουθεί μήπως και χρειαστεί περαιτέρω ιατρική φροντίδα.

Το ίδιο θα πρέπει απολύτως να ισχύει και για το κατοικίδιο ζώο σας.

Το οίδημα είναι πιθανό ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά και το σώμα του κατοικίδιου ζώου σας λέει ότι χρειάζεται βοήθεια.

Ανορεξία

Αντίθετα με τους ανθρώπους, οι γάτες και τα σκυλιά δεν έχουν την τάση να κάνουν δίαιτα,  εκτός αν κάτι δεν πάει καλά.

‘Τα σκυλιά που πονάνε συχνά τρώνε και να πίνουν λιγότερο από το κανονικό’, σύμφωνα με το Preventive Vet.

‘Όταν τρώνε και πίνουν, αν η αιτία του πόνου τους είναι τα δόντια τους ή κάποιο άλλο μέρος του στόματος, μπορεί να πέσει το φαγητό ή το νερό από το στόμα τους.’

Κλαψούρισμα

Αν έχετε ακούσει ποτέ το κατοικίδιο ζώο να κλαψουρίζει, ξέρετε ότι δεν είναι ένας ευχάριστος ή χαρούμενος ήχος.

Η γάτα ή το σκυλί σας θα κλαψουρίσει ή θα γκρινιάξει για να σας ενημερώσει ότι πονάει και απαιτεί την προσοχή σας και την αγάπη σας.

Γνωρίζοντας αυτά τα 10 σημάδια που δείχνουν ότι το κατοικίδιο ζώο σας μπορεί να πονάει,θα σας βοηθήσουν να φύγετε αμέσως για τον κτηνίατρο και γρήγορα θα αισθάνονται καλύτερα.

Τι άλλα συμπτώματα έχετε παρατηρήσει όταν το κατοικίδιο ζώο σας πονάει;

Πηγή: citypatras.Gr

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.