Επιτρέπεται να φιλάω το σκύλο μου;

Πολλοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων φιλούν τους σκύλους και τις γάτες τους. Ας ελπίσουμε μόνο να έχουν βουρτσίσει καλά τα δόντια τους και του κατοικίδιου ζώου τους! Πέρα από την  πλάκα όμως – οι αγκαλιές με ζώα μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι όχι μόνο ανθυγιεινές, αλλά και επικίνδυνες. Διαβάζοντας το άρθρο μας μπορείτε να μάθετε αν επιτρέπεται να φιλάτε το σκύλο σας.

Σε φροντισμένα και υγιή τετράποδα και φυσικά επιτρέπονται οι αγκαλιές 

Ακριβώς όπως και το κατοικίδιο ζώο, έτσι και ο ίδιος ο άνθρωπος είναι φορέας αμέτρητων μικροβίων και μυκήτων. Καθημερινά εξαπλώνει στο περιβάλλον του εκατομμύρια αόρατα, νεκρά κύτταρα από το δέρμα του, τα οποία χρησιμεύουν ως τροφή για τα ακάρεα σκόνης στο σπίτι.

Προσοχή στα παράσιτα και τις ασθένειες

Ωστόσο, πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά εάν θα επιτρέπουμε στο σκύλο ή τη γάτα μας να κοιμάται στο ίδιο κρεβάτι με εμάς. Εάν οι τετράποδοι φίλοι μας φέρνουν καθημερινά μαζί τους τσιμπούρια ή ψύλλους από τους θάμνους, αυτό μπορεί να είναι δυσάρεστο και να έχει επίσης επιπτώσεις στην υγεία μας. Οι ψύλλοι μπορούν να μεταδώσουν σκουλήκια, οι κρότωνες τη νόσο του Lyme (βορρελίωση) και μηνιγγίτιδα. Για το λόγο αυτό, πρέπει να προστατεύετε το σκύλο ή τη γάτα σας αναλόγως.

Ιδιαίτερα δυσάρεστοι και ενδεχομένως και επικίνδυνοι είναι οι κρότωνες, που πέφτουν χορτάτοι από το τρίχωμα του ζώου στο σπίτι. Χωνεύουν το γεύμα τους σε μια χαραμάδα και όταν πεινάσουν πάλι, αναζητούν ένα νέο θύμα, το οποίο μπορεί να είναι και άνθρωπος. Φυσικά, αυτό το πρόβλημα δεν προκύπτει καθόλου σε καθαρές οικόσιτες γάτες. Ακόμα κι αν το κατοικίδιο ζώο σας είναι άρρωστο, πάσχει για παράδειγμα από γαστρεντερική νόσο ή αναπνευστική λοίμωξη, θα πρέπει να σκεφτείτε πολύ καλά, κατά πόσο πρέπει να κοιμηθείτε στο ίδιο μέρος μαζί του.

Επιτρέπεται να φιλάω το σκύλο μου;

Στην ουσία, στη σκέψη και μόνο ότι για παράδειγμα λίγο προηγουμένως στη βόλτα ο σκύλος μύριζε έντονα τα περιττώματα ενός άλλου σκύλου, θα πρέπει να σας κόβεται όρεξη για φιλιά. Όταν φιλάτε το σκύλο σας, μπορεί να μεταδοθούν μικρόβια. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ιδιαίτερα ότι το φιλί ενός σκύλου μπορεί επίσης να μεταδώσει το Helicobacter pylori, ένα παθογόνο που συχνά διαγιγνώσκεται σε γαστρικά έλκη. Και φυσικά, ένας ιδιοκτήτης ζώου που έχει μολυνθεί με αυτό το βακτήριο μπορεί επίσης να μολύνει το σκύλο ή τη γάτα του.

Η επαφή με τα ζώα εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα

«Δεν είναι όλα τα μικρόβια βλαβερά» και αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι αν ερχόμαστε σε επαφή με μικρόβια μπορούμε να παραμένουμε υγιείς, διότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα λειτουργεί καλά. Τα παιδιά των αγροτών ή των κτηνιάτρων συχνά δεν ζουν σε ένα απολύτως καθαρό περιβάλλον χωρίς μικρόβια. Από τη μια, τα παιδιά των αγροτών παίζουν στο στάβλο, και μοιράζονται το ψωμί τους με το σκύλο και τις κότες. Από την άλλη, τα παιδιά των κτηνιάτρων προτιμούν να μένουν στο κτηνιατρείο και να βοηθούν στη φροντίδα άρρωστων ζώων. Φυσικά, αυτά τα παιδιά πλένονται επίσης τακτικά και δεν ζουν στη βρωμιά, αλλά απλώς έχουν περισσότερη επαφή με διάφορα μικρόβια.

Δημοσίευση του βρετανικού συμβουλίου Pet Health Council

Σύμφωνα με δημοσίευση του βρετανικού συμβουλίου Pet Health Council, τα ζώα βοηθούν ακόμη και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης αλλεργιών. Οι αγκαλιές και τα χάδια με τους τριχωτούς φίλους μας εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών και προλαμβάνουν τις αλλεργίες στη γύρη, τα ακάρεα σκόνης και τις τρίχες ζώων κατά την ενηλικίωση. Μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη σε ένα γερμανικό πανεπιστήμιο κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που έρχονται σε τακτική επαφή με ζώα έχουν πολύ λιγότερες αλλεργικές αναπνευστικές παθήσεις από τους συνομηλίκους τους, που μεγάλωσαν σε καθαρό και υγιεινά «αποστειρωμένο» περιβάλλον.

Πηγή: zooplus.gr/

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.