Γιατί οι γάτες κάνουν καλό στην υγεία μας;

Δεν υπάρχει πιο χαλαρωτικός ήχος από το γουργουρητό μιας γάτας. Και οι ιδιοκτήτες γάτας θα επιβεβαιώσουν ότι η ζωή με τη γάτα τους κάνει καλό. Στην πραγματικότητα, αυτή η δήλωση επιβεβαιώνεται και επιστημονικώς.

1. Οι γάτες μειώνουν το επίπεδο άγχους

Αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν να δείξουν σε μελέτες ότι οι γάτες μειώνουν τα επίπεδα άγχους των ιδιοκτητών τους. Χαϊδεύοντας τη γάτα, απελευθερώνονται ορμόνες της χαράς, ενώ παράλληλα μειώνεται η παραγωγή ορμονών του στρες. Το γουργουρητό της γάτας ενισχύει τη χαλάρωση.

Για τη μελέτη, η ερευνητική ομάδα έψαχνε μια ομάδα επαγγελμάτων που εκτίθεται καθημερινά σε υψηλά επίπεδα στρες και επέλεξε ελεύθερους επαγγελματίες-μεσίτες. Και όντως μπόρεσαν να αποδείξουν ότι η παρουσία γατών είχε θετική επίδραση στους συμμετέχοντες του πειράματος. Παρατηρήθηκαν χαρακτηριστικά συμπτώματα στρες όπως αύξηση της αρτηριακής πίεσης, αυξημένος καρδιακός παλμός και παραγωγή ιδρώτα. Οι συμμετέχοντες στο πείραμα με γάτες αντέδρασαν εμφανώς πιο χαλαρά σε αγχώδεις καταστάσεις.

2. Οι γάτες κάνουν καλό στην καρδιά

Όταν είμαστε αγχωμένοι, αυξάνεται η αρτηριακή μας πίεση. Όποιος πάσχει μονίμως από υψηλή αρτηριακή πίεση, έχει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Δεδομένου ότι οι γάτες έχουν θετική επίδραση στο επίπεδο του στρες, ο κίνδυνος παθήσεων μειώνεται αντιστοίχως. Στην πραγματικότητα, μελέτες έχουν δείξει ότι 30% λιγότερες καρδιακές προσβολές εμφανίστηκαν σε νοικοκυριά με γάτες.

3. Οι γάτες θεραπεύουν τα οστά

Το γουργουρητό της γάτας έχει χαλαρωτική δράση. Αλλά μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα. Μελέτες δείχνουν ότι ο σταθερός ήχος γουργουρητού της γάτας έχει θεραπευτική δράση στα οστά. Έτσι τα κατάγματα των οστών θεραπεύονται πολύ πιο γρήγορα στις γάτες απ’ ότι σε άλλα θηλαστικά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συχνότητα γουργουρητού περίπου 25 Hertz είναι υπεύθυνη γι’ αυτό. Και όντως το γουργουρητό λειτουργεί στους ανθρώπους. Με τη βοήθεια συσκευών δόνησης, οι ερευνητές μπόρεσαν να μιμηθούν τη συχνότητα και να αποδείξουν τη θεραπευτική δράση στα ανθρώπινα οστά.

4. Οι γάτες μειώνουν τον κίνδυνο αλλεργιών στα παιδιά

Οι νέοι γονείς ανησυχούν συχνά ότι η γάτα τους θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία των παιδιών τους. Στην πραγματικότητα όμως συμβαίνει το αντίθετο. Μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με μια γάτα έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών. Ωστόσο, αυτό ισχύει μόνο εάν δεν υπάρχει προηγούμενη επιβάρυνση στην οικογένεια.

Μάθετε ότι…

Τα παιδιά που μεγαλώνουν με μια γάτα έχουν επιπλέον πλεονεκτήματα. Αυτό έχει αποδειχθεί από πολλές μελέτες. Για παράδειγμα, οι γάτες έχουν θετική επίδραση στην ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών. Μαθαίνουν γρήγορα να αναλαμβάνουν ευθύνες και να αναπτύσσουν υψηλότερες κοινωνικές δεξιότητες.

5. Οι γάτες είναι ευαίσθητες

Οι γάτες φαίνεται να έχουν πολύ καλές «κεραίες» σε ό,τι αφορά την υγεία μας. Επομένως το παρατηρούν αμέσως, όταν δεν αισθανόμαστε καλά ή είμαστε άρρωστοι. Και υπάρχουν ιστορίες για το πόσο πραγματικά ευαίσθητες είναι οι γάτες. Για παράδειγμα, ο γάτος Όσκαρ, ο οποίος ζει σε ένα αμερικανικό γηροκομείο. Κάθε μέρα περιφέρεται στους διαδρόμους και επισκέπτεται τους ασθενείς. Το ιδιαίτερο είναι ότι φαίνεται να παρατηρεί πότε ένας ασθενής πρόκειται να πεθάνει. Η πρόβλεψή του είναι τόσο ακριβής που το νοσηλευτικό προσωπικό ειδοποιεί τους συγγενείς, εάν ο γάτος Όσκαρ ξαπλώνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα δίπλα σε έναν ασθενή.

6. Οι γάτες μπορούν να είναι θεραπευτές

Μέσω της θετικής τους επίδρασης στους ανθρώπους, οι γάτες χρησιμοποιούνται πλέον και σε θεραπεία με ζώα. Οι γάτες θεραπείας μπορούν να βοηθήσουν, για παράδειγμα, ηλικιωμένους με άνοια ή παιδιά με ΔΕΠΥ. Κάνουν τον ασθενή να αισθάνεται καλά και διώχνουν μακριά το αίσθημα της μοναξιάς. Μπορούν επίσης να μειώσουν την απόσταση μεταξύ θεραπευτή και ασθενή. Οι δυνατότητες χρήσης των γατών θεραπείας είναι λοιπόν πολλές.

Μάθετε ότι…

Οι γάτες θεραπείας δεν έχουν ειδική εκπαίδευση. Είναι ωστόσο σκόπιμο οι γάτες να είναι φιλικές προς τους ανθρώπους και ανοιχτές σε αγνώστους. Στην ουσία λοιπόν κάθε γάτα είναι κατάλληλη. Το καταφύγιο αδέσποτων ζώων του Μονάχου, για παράδειγμα, ξεκίνησε ένα πρότζεκτ «Τα παιδιά διαβάζουν σε γάτες». Παιδιά με δυσκολίες στην ανάγνωση μπορούν εκεί να διαβάζουν τακτικά σε γάτες. Διότι οι γάτες είναι καλοί ακροατές και δεν ασκούν κριτική. Αυτό δίνει στα παιδιά ασφάλεια και τα βοηθά να μάθουν να διαβάζουν. Ενώ συγχρόνως οι γάτες στο καταφύγιο αδέσποτων ζώων απολαμβάνουν τα χάδια των μικρών επισκεπτών τους.

Πηγή: http://www.zooplus.gr/

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.