Διατροφή για το καναρίνι σας

Ποικιλία και γεύση

Η τροφή του καναρινιού σας θα πρέπει να αποτελείται κυρίως από διάφορους κόκκους και σπόρους, όπως είναι άλλωστε εμφανές και από το κωνικό σχήμα του ράμφους του. Προκειμένου να είστε σίγουροι ότι το πτηνό σας λαμβάνει όλα όσα χρειάζεται για να παραμένει σε φόρμα και υγιές, προμηθευτείτε μια ποικιλία από ανάμικτους σπόρους, ενδεδειγμένους για καναρίνια.

Ανάμικτη τροφή

Η ανάμικτη τροφή είναι σημαντική, προκειμένου να υπάρχει ποικιλία στη διατροφή του φτερωτού φίλου σας. Οι πιο γευστικές λιχουδιές, όπως οι σπόροι με μεγάλη περιεκτικότητα ελαίων, οι σπόροι μαύρου σουσαμιού και οι σπόροι κάνναβης είναι φυσιολογικό να καταναλώνονται πρώτοι, με τα λιγότερο νόστιμα είδη σπόρων να τρώγονται, μόνο όταν τα ίδια αισθάνονται πείνα και δεν έχουν άλλη επιλογή. Αν προσφέρετε στο καναρίνι σας μόνο τους αγαπημένους του σπόρους, θα καταλήξετε σύντομα να έχετε ένα παχουλό πτηνό, που θα δυσκολεύεται να πηδήξει από τη μια κούρνια στην άλλη.

Μήπως το καναρίνι σας είναι υπερβολικά παχουλό;

Εάν το καναρίνι σας έχει γίνει ληθαργικό και παχουλό, θα πρέπει οπωσδήποτε να το βάλετε σε δίαιτα, αποκλείοντας από τη διατροφή του τις αγαπημένες του ποικιλίες λιπαρών τροφών, και ταΐζοντάς το μόνο με καναρινόσπορους και φύτρα. Ωστόσο, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να βοηθήσετε το καναρίνι σας να χάσει βάρος είναι να το ενθαρρύνετε να πετά ελεύθερα.

Ασβέστιο και γκριτ

Το καναρίνι σας θα πρέπει να έχει πάντα στη διάθεσή του φρέσκια άμμο με επαρκή πετραδάκια, γνωστά και ως γκριτ. Το γκριτ μπορείτε επίσης να του το δίνετε χωριστά σε ένα μικρό μπολ. Αυτά τα λεπτά αλεσμένα κελύφη μυδιών βοηθούν το φτερωτό φίλο σας να «αλέθει» σωστά τους κόκκους στο στομάχι του.

Το καναρίνι σας μπορεί να προσλαμβάνει ασβέστιο μέσω του κόκκαλου σουπιάς. Ιδίως κατά την περίοδο της πτερορρύησης, το ασβέστιο του κάνει καλό.

Φρέσκο νερό

Στο μικρό αοιδό σας αρέσει να πίνει νερό. Είναι λοιπόν σημαντικό να έχει καθημερινά στη διάθεσή του φρέσκο νερό. Σε περίπτωση που το νερό περιέχει πολύ χλώριο, μπορείτε να αγοράσετε προϊόντα επεξεργασίας νερού για την εξουδετέρωση των ρύπων. Μπορείτε να βρείτε τέτοιου είδους προϊόντα σε καταστήματα με είδη για κατοικίδια πουλιά.

Πράσινες τροφές

Προκειμένου ο φτερωτός φίλος σας να παραμένει σε άριστη φυσική κατάσταση και να λαμβάνει επαρκείς βιταμίνες, προσφέρετέ του καθημερινά ένα μικρό μπουκέτο από άγρια βότανα. Στερεώνοντας το μπουκέτο στο κλουβί με ένα μανταλάκι, το καναρίνι θα ραμφίζει τα φρέσκα βότανα, θα παίρνει τους σπόρους και επιδέξια με το ράμφος του θα αφαιρεί το φλοιό τους. Μπορείτε εύκολα να συλλέγετε αυτά τα βότανα μόνοι σας, προσέχοντας μόνο να μην είναι ψεκασμένα με φυτοφάρμακα. Επιπλέον, καλό θα ήταν να αποφεύγετε να τα κόβετε από πολυσύχναστους δρόμους ή σημεία, όπου κάνουν συχνά την ανάγκη τους άλλα κατοικίδια, όπως για παράδειγμα σκύλοι!

Τα νεαρά φύλλα πικραλίδας είναι μια αγαπημένη τροφή για πτηνά, εξίσου όπως και οι ημι-ώριμοι σπόροι, που αποτελούν μια εξαιρετική λιχουδιά για το φτερωτό φίλο σας. Η κατάλληλη στιγμή για να τα μαζεύετε είναι όταν αρχίζουν να πέφτουν τα πέταλα, αλλά η πικραλίδα δεν είναι ακόμη πλήρως ανοιχτή. Η στελλάρια η μεσαία είναι ένα φυτό που μπορείτε κάλλιστα να διατηρείτε σε μια γλάστρα. Αν την ποτίζετε καλά, της ρίχνετε που και που λίγο λίπασμα, κρατάει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο ζοχός, το βήχιο, το σενέκιο, η καψέλλα, διάφορα είδη αγρωστωδών, το πλαντάγκο το λογχοειδές και ιδίως το πλαντάγκο το μείζον, γνωστό και ως πεντάνευρο, είναι φυτά, που συνήθως είναι πολύ καλά αποδεκτά από τους μικρούς φτερωτούς φίλους μας.

Το καναρίνι σας μπορεί να χαρεί ακόμη και αν του προσφέρετε μερικά αποφλοιωμένα καρότα, μήλα και αγγουράκια. Ωστόσο, καλό θα ήταν να μην ταΐζετε το καναρίνι σας με έτοιμη σαλάτα του εμπορίου, καθώς ενδέχεται να περιέχει υψηλά επίπεδα ρύπων, που μπορεί ενδεχομένως να βλάψουν τον οργανισμό του κατοικίδιου πτηνού σας.

Φύτρα σπόρων

Τα φύτρα των σπόρων είναι ένα πολύτιμο δώρο από τη φύση που χαρίζει ενέργεια στη διατροφή του πτηνού σας. Υπάρχουν γλάστρες που ενδείκνυνται για την καλλιέργεια σπόρων ταχείας βλάστησης, όπως είναι τα φασόλια mung ή τα γογγύλια. Για να αποφύγετε την ανάπτυξη μούχλας, ξεπλύνετε τους σπόρους αρκετές φορές την ημέρα και «σερβίρετέ» τους στο φτερωτό φίλο σας μέσα σε 24-36 ώρες από το φύτρωμά τους. Βεβαιωθείτε ότι ο σπόρος είναι πάντα φρέσκος, και αν αισθανθείτε οποιαδήποτε άσχημη μυρωδιά και έχετε την παραμικρή υποψία ότι έχουν μουχλιάσει ή ξινίσει, πετάξτε τους σπόρους και μην τους δώσετε στο κατοικίδιο πτηνό σας.

Ο πιο γρήγορος τρόπος για να κατακτήσεις την καρδιά ενός καναρινιού είναι να το φροντίζεις και να το περιποίησε με ενδεδειγμένες και γευστικές τροφές, καθότι ως γνωστό «ο έρωτας περνά πρώτα απ’ το στομάχι!» Εάν λοιπόν το καναρίνι σας απολαμβάνει μια υγιεινή και πλούσια διατροφή, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα συνεχίσει για πολύ καιρό ακόμα να φέρνει ζωντάνια στο σπίτι σας με τον πρόσχαρο χαρακτήρα του και να σας συντροφεύει με το μελωδικό κελάηδισμά του.

Πηγή: http://www.zooplus.gr

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.