Επιτρέπεται οι γάτες να πίνουν γάλα;

Για πολλούς ανθρώπους, το γάλα και οι γάτες πάνε απλά μαζί. Γνωρίζουμε την ακαταμάχητη λαχτάρα των γατών για γάλα από πολλά παιδικά βιβλία και ταινίες. Αυτή η προτίμηση προς το γάλα είναι έκδηλη και στην πραγματικότητα, μιας οι γάτες λατρεύουν το γάλα. Μια θεωρία σχετικά με το γιατί οι γάτες ενθουσιάζονται για το γάλα είναι ότι θυμίζει στις γάτες τη χρονική περίοδο θηλασμού τους. Επιτρέπεται ωστόσο οι γάτες να πίνουν γάλα ή όχι;

Είναι το γάλα πραγματικά καλό για τις γάτες;

Τα μικρά γατάκια πίνουν γάλα από τη μητέρα τους μέσω του θηλασμού. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το σώμα της παράγει το ένζυμο λακτάση, το οποίο διασπά τη ζάχαρη γάλακτος (λακτόζη) στο γάλα. Αυτό σημαίνει ότι το γάλα είναι πολύ καλά ανεκτό από το γατάκι. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους, οι γάτες χρειάζονται για την ανάπτυξή τους όλα τα θρεπτικά συστατικά του μητρικού γάλακτος. Επομένως, το σώμα της παράγει το ένζυμο λακτάση για την αξιοποίηση του γάλακτος.

Κατά το στάδιο της ανάπτυξης, τα γατάκια αρχίζουν να τρώνε στερεά τροφή. Η μητέρα-γάτα σταματά σταδιακά να θηλάζει τα γατάκια της. Επομένως, μειώνεται η παραγωγή του ενζύμου λακτάσης. Το γάλα γίνεται έτσι λιγότερο ανεκτό για τη γάτα. Ακόμη και το γάλα που αραιώνεται με νερό μπορεί να προκαλέσει δυσανεξία. Επομένως, δεν συνιστάται να δίνετε στη γάτα σας να πίνει γάλα. Ούτε ακόμη και αν της αρέσει πολύ γευστικώς. Η λακτόζη περιέχεται επίσης και στο αγελαδινό γάλα. Κατά συνέπεια, λόγω της έλλειψης του ενζύμου λακτάσης αυτό το γάλα είναι εξίσου δύσπεπτο για τις γάτες μας.

Η γάτα μου έχει πιει γάλα – τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση;

Οι γάτες δεν μπορούν να διασπάσουν τη ζάχαρη του γάλακτος μέσω των ενζύμων. Επομένως, το σώμα αντιδρά με διάρροια και πεπτικά προβλήματα (π.χ. φούσκωμα και κοιλιακό άλγος). Η παραγωγή ενζύμων δεν μειώνεται εξίσου για όλες τις γάτες, αλλά οι περισσότερες επηρεάζονται.

Δεν επιτρέπεται να δίνουμε καθόλου γάλα στη γάτα;

Καθώς οι γάτες μπορεί να έχουν δυσπεψία από την κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος, αυτό πρέπει να αποφεύγεται. Το ειδικό γάλα για γάτες ή το γάλα χωρίς λακτόζη περιέχει μόνο ελάχιστη ποσότητα λακτόζης, οπότε είναι περισσότερο ανεκτό για τη γάτα. Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει να δίνετε στη γάτα σας να πίνει μόνο μικρές ποσότητες γάλακτος. Το γάλα περιέχει πολλές θερμίδες και μπορεί μακροπρόθεσμα να οδηγήσει σε πρόσληψη περιττού βάρους. Το νερό αποτελεί τον καλύτερο τρόπο ενυδάτωσης για τη γάτα.

Έχει νόημα για τις γάτες να πίνουν γάλα;

Οι γάτες δεν χρειάζονται γάλα για μια σωστή διατροφή. Το γάλα περιέχει μεν ορισμένες θρεπτικές ουσίες, ωστόσο μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής η γάτα τις λαμβάνει αυτές ούτως ή άλλως. Επιπλέον, το γάλα περιέχει πολλές θερμίδες που μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε πρόσληψη περιττού βάρους – ιδίως σε αποκλειστικά οικόσιτες γάτες. Εάν ωστόσο προσφέρετε γάλα στη γάτα περιστασιακά ως ενδιάμεσο σνακ και όχι ως καθημερινό τρόφιμο, τότε κανείς δεν είναι αντίθετος με αυτό. Εάν το γάλα αρέσει ιδιαίτερα στη γάτα σας, μπορείτε να της δίνετε ευχαρίστηση με το γάλα και επίσης να την ενυδατώνετε λιγάκι. Το γάλα μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμο και για την ενυδάτωση γατών που «τεμπελιάζουν» να καταναλώνουν υγρά. Προκειμένου να ενθαρρύνετε τις γάτες να πίνουν, μπορείτε π.χ. να προσθέσετε μια κούπα γάλακτος μέσα στο νερό. Παρ’ όλα αυτά, το γάλα για γάτες δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο του πόσιμου νερού.

Γράφτηκε από Amelie Krause, Κτηνίατρος

Πηγή: http://www.zooplus.gr

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.