Η ιδανική συντροφιά για παπαγαλάκια budgie

Στα παπαγαλάκια δεν αρέσει η μοναξιά και έτσι καλό είναι να τα έχετε σε ζεύγη

Το παπαγαλάκι Μπάτζι (Melopsittacus undulatus – Budgie ή Budgerigar), γνωστό και ως μελοψιττακός ο κυματοειδής ή κοινό παπαγαλάκι, προέρχεται από την Αυστραλία και ζει σε μικρά ή μεγάλα σμήνη. Έχει ένα σταθερό σύντροφο, με τον οποίο συνήθως παραμένει μαζί καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να φροντίζετε, ώστε το budgie σας να έχει άλλο ένα παπαγαλάκι για παρέα, αν θέλετε το κατοικίδιο ζώο να αισθάνεται οικεία στο σπίτι μαζί σας. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, θα πρέπει να προσέχετε, ώστε το κοινωνικό αυτό πτηνό να μην αισθάνεται μόνο του.

Μπορώ να έχω ως κατοικίδιο ένα budgie μόνο του;

Αν επιθυμείτε να έχετε ως κατοικίδιο ένα μόνο παπαγαλάκι budgie, θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε τι ακριβώς σημαίνει γι’ αυτό να μένει μόνο του σε ένα κλουβί. Τα κοινά παπαγαλάκια είναι κοινωνικά ζώα και δεν τους αρέσει η μοναξιά. Εάν αυτά τα μικρά δραστήρια παπαγαλάκια μένουν για αρκετές ώρες την ημέρα μόνα τους, χάνουν σύντομα τη ζωντάνια και τη χαρά τους για ζωή, κάθονται σιωπηλά στην κούρνια τους και φυτοζωούν. Σε περίπτωση που παρ’ όλα αυτά δεν επιθυμείτε να έχετε ένα δεύτερο παπαγαλάκι, είναι εξαιρετικά σημαντικό να βρίσκεται κάποιος στο σπίτι τις περισσότερες ώρες της ημέρας ώστε να κρατάει παρέα στον φτερωτό σας φίλο. Ζώντας κοντά σε ανθρώπους, πολύ σύντομα τα νεαρά budgie γίνονται ήμερα και αφοσιωμένα, και αποδέχονται την ανθρώπινη παρέα ως «υποκατάστατο της παρέας ενός πουλιού». Ακριβώς όπως στη φύση τα ζευγάρια budgie αφιερώνουν κάποιες ώρες της ημέρας στην περιποίηση του πτερώματος του συντρόφου τους, έτσι και το κατοικίδιο budgie σας στο σπίτι θα κάθεται για παράδειγμα στον ώμο σας και θα τσιμπά τρυφερά το λοβό του αυτιού σας.

Απολαμβάνουν την κουβέντα!

Τα ζωηρά παπαγαλάκια λατρεύουν τη ζωντάνια και θέλουν να συμμετέχουν στις δραστηριότητες της οικογένειας. Όταν κουβεντιάζετε, ο φτερωτός φίλος σας θα «συνομιλεί» μαζί σας «τιτιβίζοντας» χαρούμενα και θα θέλει να υπερκαλύπτει τις φωνές σας. Μερικά budgie μαθαίνουν ακόμη και το «τραγούδι» του συντρόφου τους και μπορούν να παπαγαλίζουν μερικές λέξεις.

Πολλά πτηνά μαζί

Αν δεν έχετε τόσο πολύ ελεύθερο χρόνο, θα πρέπει να έχετε δύο ή περισσότερα πουλιά. Αν δεν επιθυμείτε να αναπαραχθούν, είναι προτιμότερο στο κλουβί να υπάρχουν πτηνά του ίδιου φύλου. Δύο αρσενικά πουλιά τα πάνε καλά σε ένα μεγάλο κλουβί, ιδίως εάν ήταν μαζί από την αρχή. Είναι χάρμα οφθαλμών να παρατηρείτε πως συναναστρέφονται τα στοργικά ζώα μεταξύ τους. Ωστόσο, παρά τη συμβίωση με άλλα πτηνά του είδους τους, τα περισσότερα παπαγαλάκια αποζητούν να βρίσκονται και κοντά σε ανθρώπους και να κάνουν παρέα μαζί τους. Εάν έχετε ένα μεγάλο κλουβί, όπου φιλοξενείτε ένα σμήνος από παπαγαλάκια budgie, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ενθουσιαστείτε από τη συναρπαστική κοινωνική συμπεριφορά των πολύχρωμων φτερωτών φίλων σας.

Διαφορετικά είδη πτηνών μαζί

Αν θέλετε να έχετε μέσα στο κλουβί και άλλα είδη πτηνών εκτός από παπαγαλάκια budgie, πρέπει να προσέξετε ώστε να μην επιλέξετε πιο μικρόσωμα και αδύναμα πουλιά. Συχνά απεικονίζονται σε φωτογραφίες παπαγαλάκια budgie μαζί με καναρίνια και πιτσιλωτούς σπίνους, αλλά αυτά τα είδη πουλιών δεν ενδείκνυνται για συμβίωση. Οι αγαπόρνιθες, γνωστές και ως «πουλιά της αγάπης» ή «αχώριστοι σύντροφοι», κάνουν επίσης πολύ δύσκολα παρέα με παπαγαλάκια budgie.

Σε ένα μεγάλο κλουβί μπορείτε άνετα να φιλοξενείτε μικρόσωμους παπαγάλους με ορτύκια. Αυτά κατοικούν στον πάτο του κλουβιού. Προκειμένου τα πουλιά να έχουν μερικές φορές την ησυχία τους από τα άτακτα budgie, θα πρέπει να τοποθετήσετε ένα μικρό σπιτάκι, όπου θα μπορούν να αποσύρονται για να χαλαρώνουν και να ξεκουράζονται.

Τα μικρόσωμα παπαγαλάκια τα πάνε καλά με συγγενικά είδη πτηνών, όπως κοκατίλ (Nymphicus hollandicus) ή παπαγάλους με κοκκινωπή κοιλιά (Neophema splendida). Αυτά τα πτηνά είναι πιο μεγαλόσωμα και έτσι τα άτακτα budgie δεν μπορούν να τα «χορεύουν στο ταψί». Εάν έχετε μέσα στο κλουβί πολλά πτηνά μαζί, είναι πολύ σημαντικό να έχουν αρκετό χώρο στη διάθεσή τους για να πετούν.

Επίσης, όταν στο ίδιο κλουβί συμβιώνουν πολλά είδη πτηνών, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί, εάν επιθυμείτε την αναπαραγωγή των budgie και το υγιές μεγάλωμα των νεοσσών τους.

Τα πουλιά γίνονται συχνά αρκετά επιθετικά κατά την επώαση των αβγών τους. Μην παραλείπετε λοιπόν να ρίχνετε που και που καμιά ματιά στο κλουβί. Εάν παρατηρήσετε ότι ένα ιδιότροπο πτηνό κάνει τη ζωή δύσκολη στους άλλους συγκατοίκους του κλουβιού, θα πρέπει να το πιάσετε και να το βγάλετε έξω.

Μην ξεχνάτε ότι τα πτηνά προτιμούν να έχουν παρέα, οπότε γι’ αυτό καλό θα ήταν να έχετε πολλά πτηνά μαζί. Και να είστε σίγουροι ότι δε θα χορταίνετε να παρατηρείτε τις χαρούμενες, ζωηρές κινήσεις των πολύχρωμων φτερωτών φίλων σας!

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.