Έρχονται αυστηρές ποινές για την ευημερία ζώων

Σημαντικές αλλαγές στα θέματα προστασίας και ευημερίας των ζώων φέρνει ο περί Ευημερίας και Προστασίας των Ζώων (Τροποποιητικός) Νόμος, που συζητείται αυτή την περίοδο στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, υπήρξε από όλες τις πλευρές συναντίληψη για την ανάγκη έγκρισης του νομοσχεδίου, πριν από τις θερινές διακοπές της Βουλής.

Το νομοσχέδιο αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας που ξεκίνησε ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, με την ανάληψη των καθηκόντων του, για την ενδυνάμωση του νομοθετικού πλαισίου και την προώθηση νέων προγραμμάτων με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών ευημερίας των ζώων στη χώρα μας. Το νέο αυτό νομοσχέδιο εισάγει σημαντικές πρόνοιες, μεταξύ των οποίων είναι η μεγάλη αύξηση των ποινών κακομεταχείρισης ζώων (από €1.700 σε €10.000, σε περίπτωση πρώτης καταδίκης, και από €3.400 σε €20.000 σε περίπτωση δεύτερης ή μεταγενέστερης καταδίκης) και η ενδυνάμωση του πλαισίου λειτουργίας της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Ευημερίας Ζώων και των Επαρχιακών Επιτροπών Ευημερίας Ζώων, οι οποίες απαρτίζονται από εκπροσώπους διαφόρων φορέων και οργανώσεων. Επίσης, το νομοσχέδιο εισάγει νέες πρόνοιες για βελτίωση των συνθηκών ευημερίας των ζώων, και συγκεκριμένα την απαγόρευση της μόνιμης πρόσδεσης σκύλων και της κράτησής τους σε ταράτσες και μπαλκόνια. 

Σε συνέχεια των συζητήσεων στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος και ενόψει των πολλών θέσεων που εκφράστηκαν, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αδάμος Αδάμου, ανέθεσε στον Επίτροπο Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, Γιάννη Γιανάκη, να καλέσει συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και να καταγράψει τις απόψεις τους και τις συγκλίσεις επί του νομοσχεδίου. Ο Επίτροπος, αφού πραγματοποίησε συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς, απέστειλε στις 3 Μαρτίου 2020 στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος τις εισηγήσεις του για συγκεκριμένες τροποποιήσεις ή/και προσθήκες επί του νομοσχεδίου, σε συνεννόηση και με το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Ο αρμόδιος Υπουργός κλήθηκε και παρευρέθη στη συνέδρια της Βουλής στις 24 Ιουνίου 2020, έχοντας υπόψη του ότι θα συζητείτο το πιο πάνω κείμενο που ετοίμασε ο Επίτροπος, το οποίο είχε σταλεί σε όλους τους παρευρισκόμενους. Όπως διαφάνηκε στη συζήτηση, στη Βουλή είχε κατατεθεί και ένα δεύτερο κείμενο με τροποποιήσεις επί του νομοσχεδίου, το οποίο ετοιμάστηκε από τον Κτηνιατρικό Σύλλογο και το Κτηνιατρικό Συμβούλιο Κύπρου, σε συνεννόηση με τον αναπληρωτή διευθυντή Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, Χριστόδουλο Πίπη, χωρίς να έχει ενημερωθεί προηγουμένως η Διεύθυνση του Υπουργείου Γεωργίας. Αυτό που συμφωνήθηκε στην  κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος ήταν ότι, τον συγκερασμό των διάφορων απόψεων θα αναλάμβανε, για ευνόητους λόγους, ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και όχι οποιοσδήποτε άλλος φορέας ή οργάνωση. 

Η κατάθεση δεύτερου κειμένου με τροποποιήσεις επί του νομοσχεδίου, πιθανόν να αποσκοπούσε στην αποδυνάμωση της λειτουργίας και ανεξαρτησίας των Επαρχιακών Επιτροπών και της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Ευημερίας των Ζώων. Αυτό, προφανώς, θα δυσκόλευε την όλη προσπάθεια που καταβάλλεται από το Υπουργείο για εφαρμογή ενός Ολοκληρωμένου Πλαισίου Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων μέσα από στοχευμένα προγράμματα και δράσεις, για ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου και για ενδυνάμωση των μηχανισμών ελέγχου. 

Ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, όπως δεσμεύτηκε στη Βουλή, μελέτησε τις θέσεις του Κτηνιατρικού Συλλόγου και του Κτηνιατρικού Συμβουλίου και στη βάση αυτή, ενσωματώθηκαν νέες τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο, οι οποίες παρουσιάστηκαν από τον ίδιο κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίας της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος. Οι παρευρισκόμενοι ανέλαβαν την υποχρέωση να μελετήσουν το νέο κείμενο και να στείλουν μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη τα σχόλιά τους στη Βουλή, ώστε να αρχίσει η κατ’ άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου, με στόχο αυτό να εγκριθεί πριν από το κλείσιμο της Βουλής για θερινές διακοπές. 

«Η αλήθεια πίσω από τη διαφωνία στη Βουλή»

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής, η θέληση για συνεργασία τόσο με τον Κτηνιατρικό Σύλλογο και το Κτηνιατρικό Συμβούλιο όσο και με όλες τις φιλοζωικές οργανώσεις που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στην κακοποίηση και παραμέληση των ζώων στη χώρα μας, είναι δεδομένη. Ο Υπουργός σημείωσε ότι οι ψίθυροι και οι συκοφαντίες για μεροληπτική μεταχείριση κάποιων φιλοζωικών οργανώσεων, εις βάρος των ιδιωτών κτηνιάτρων, ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Επεσήμανε, επίσης, ότι δημοσιεύματα για «εκφοβισμό και τρομοκρατία» κατά τη διάρκεια προηγούμενης συνεδρίας της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος καθώς και για αλλαγές, εκ μέρους του Υπουργείου, των συμφωνηθέντων μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, ουδόλως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και αποτελούν μέρος της προσπάθειας εκτροχιασμού από τον στόχο της ενδυνάμωσης του νομοθετικού πλαισίου και της προώθησης νέων προγραμμάτων για βελτίωση των συνθηκών ευημερίας των ζώων στη χώρα μας.

Κτηνίατροι εναντίον φιλοζωικών οργανώσεων

Η κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος θα πρέπει βρει τρόπο να συγκεράσει τις εκ διά μέτρου αντίθετες απόψεις όπως καταγράφονται από τη μια από τα οργανωμένα σύνολα των κτηνιάτρων και από την άλλη των φιλοζωικών οργανώσεων. Μια από τις σημαντικότερες διαφορές έχει να κάνει με την πρόνοια του νομοσχεδίου για απαγόρευση της μόνιμης πρόσδεσης σκύλων και της κράτησής τους σε ταράτσες και μπαλκόνια. Πρόνοια την οποία υπερθεματίζουν οι φιλοζωικές οργανώσεις, αλλά δεν την επιθυμούν οι κτηνίατροι, που στο τέλος της ημέρας θα αναλάβουν και τον εν λόγω έλεγχο και οι οποίοι φαίνεται δεν επιθυμούν να έχουν κάτω από την ομπρέλα τους την ευημερία των ζώων. 

Πηγή: https://www.philenews.com/

Be the first to comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.