
Αλλιώτικους επιβάτες είχε η πτήση Λάρνακα – Λονδίνο το βράδυ της Τετάρτης. Το αεροπλάνο είχε ναυλωθεί από τις φιλοζωικές οργανώσεις και οι μοναδικοί του επιβάτες ήταν 220 σκύλοι.
Ζώα, τα οποία έχουν υιοθετηθεί από πολίτες στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά με τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό είχαν μείνει στα καταφύγια το τελευταίο διάστημα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα καταφύγια να υπερχειλίσουν με ζώα, και για το κόστος συντήρησης (τροφές, κτηνιατρικά έξοδα, καθαριότητα κ.λπ.) να ζητηθεί η συνδρομή από τον υπουργό Γεωργίας όπου και δόθηκε έκτακτη βοήθεια 50.000 ευρώ.
Η παραμονή τόσου μεγάλου αριθμού αδέσποτων στα καταφύγια προκάλεσε επιπλέον προβλήματα στους εθελοντές και όσο τα μέτρα για αντιμετώπιση του κορωνοϊού διαρκούσαν, τόσο περισσότερα ήταν τα προβλήματα, με κυριότερο τις δυσκολίες για αποστολή για υιοθεσία σε οικογένειες.
Τελικά οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες άναψαν το πράσινο φως και μετά από αγώνες βρέθηκε πτήση για τις 3 Ιουνίου.
Το πρόβλημα με τις εγκαταλείψεις ζώων στην Κύπρο είναι τεράστιο και όλο το βάρος πέφτει στους εθελοντές, αφού διαπιστώνεται ότι δεν εφαρμόζεται ο περί σκύλων Νόμος και όσοι έχουν την ευθύνη δεν αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις που τους αναλογούν. Σημειώνεται ότι εκκρεμεί η τροποποίηση του περί σκύλων Νόμου η οποία περιλαμβάνει αυστηρά πρόστιμα για όσους δεν αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις τους.
Αποτέλεσμα, κάθε χρόνο οι φιλοζωικές και οι εθελοντές να φορτώνονται χιλιάδες εγκαταλελειμμένα ζώα, να ξοδεύονται απίστευτα ποσά σε κτηνιατρικά έξοδα, φαγητό, φροντίδα, και οι αρμόδιοι απλά να είναι παρατηρητές στο δράμα.
Μόνο το 2019 στάλθηκαν στο εξωτερικό για υιοθεσία 4.791, αριθμός αυξημένος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Την τελευταία πενταετία ο αριθμός των εγκαταλελειμμένων σκύλων που υιοθετήθηκαν στο εξωτερικό έφθασε τις 20.257 (2015 συνολικά 2.859, 2016 συνολικά 3.703, 2017 συνολικά 4.289, το 2018 συνολικά 4.616 και 2019 συνολικά 4.791).
Πηγή: www.philenews.com/
Be the first to comment